ଆମ ରୋଷେଇ

Machha-Aloo Besara (ମାଛ-ଆଳୁ ବେସର) prepared by Tapas Ranjan
ଆମ ରୋଷେଇ
ତାପସ ରଞ୍ଜନ

ମାଛ-ଆଳୁ ବେସର

ବେସର ପ୍ରାୟ ଓଡ଼ିଆଙ୍କର ପ୍ରିୟ । ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ମାଛ ବେସର ଠାକୁରାଣୀଙ୍କ ପାଖରେ ଭୋଗ ଲାଗିବାର ନଜିର୍ ରହିଛି । ତେବେ ଆଜି ଆସନ୍ତୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ମାଛ-ଆଳୁ ବେସର । ଅଳ୍ପ

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Amba Badi Chhecha (ଆମ୍ବ-ବଡ଼ି ଛେଚା) recipe
ଆମ ରୋଷେଇ
ସଂଗ୍ରାମ କେଶରୀ ସେନାପତି

ଆମ୍ବ ବଡ଼ି ଛେଚା

“ଆମେ ଓଡ଼ିଆ, ଭାରି ବଢ଼ିଆ ।” ଆମର ଭାଷା ଯେମିତି ବଢ଼ିଆ, ଆମର ଖାଦ୍ୟ ବି ସେମିତି ବଢ଼ିଆ । ପତ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଚୋପାଯାଏଁ ବି ଆମେ ରୋଷେଇରେ ବ୍ୟବହାର କରୁ ।

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Masala Manda (ମସଲା ମଣ୍ଡା) Recipe
ଆମ ରୋଷେଇ
ସ୍ନିଗ୍ଧାରାଣୀ ସାହୁ

ମସଲା ମଣ୍ଡା

ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଖାଦ୍ୟଶୈଳୀରେ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ଓଡ଼ିଆ ଖାଦ୍ୟସବୁ ଆମ ନୂତନ ପିଢ଼ିଙ୍କଠାରୁ ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ଦୂରେଇ ଯିବାରେ ଲାଗିଛି । ଓଡ଼ିଆ ଘରେ ବାର ମାସରେ ତେର ପର୍ବ ଓ ପ୍ରତି ପର୍ବରେ ଛପନ

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Phulakobi-Palanga Besara (ଫୁଲକୋବି-ପାଳଙ୍ଗ ବେସର) recipe
ଆମ ରୋଷେଇ
ତାପସ ରଞ୍ଜନ

ଫୁଲକୋବି-ପାଳଙ୍ଗ ବେସର

ଓଡ଼ିଆ ରୋଷେଇ ବେସରର ସବୁବେଳେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ଥାନ ଥାଏ । ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ବେସର ତରକାରୀ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥାଉ । ସେମିତି ଏକ ସୁଆଦିଆ ତରକାରୀ ହେଉଛି

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Kanika Recipe (କାନିକା ପ୍ରସ୍ତୁତି) by Puspita Bhutia
ଆମ ରୋଷେଇ
ପୁଷ୍ପିତା ଭୁତିଆ

କାନିକା

ମହାପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଲୀଳା ଅପାର । ସେ ପରା ବଡ଼ଖିଆ କାଳିଆ ଠାକୁର, ସେଇଥିପାଇଁ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ୬୦ ପଉଟି ଭୋଗ ଲାଗିହୁଏ । ମହାବାହୁଙ୍କ ୫୬ ଭୋଗ ଭିତରୁ କାନିକା ହେଉଛି ଅନ୍ୟତମ

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Makar Chaula
ଆମ ରୋଷେଇ
ଆଶିଷ କୁମାର ନାୟକ

ମକର ଚାଉଳ

ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ ! ମୁଁ ଆଶିଷ, ଆସନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟେ ଛୋଟ କାହାଣୀ କହୁଛି; ମକର ଚାଉଳର କାହାଣୀ… ଧନୁ ସଂକ୍ରାନ୍ତିରେ ମୁଆଁ ଭାର ନେଇ ଏକମାସ ପାଇଁ ବାପ ଘରକୁ ଯାଇଥିବା ମା’

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Enduri Pitha Recipe - ଏଣ୍ଡୁରି ପିଠା
ଆମ ରୋଷେଇ
ମନସ୍ୱୀନି ସାହୁ

ଏଣ୍ଡୁରି ପିଠା

ଯଦିଓ ଆମର ଓଡ଼ିଆରେ କୁହାଯାଏ ବାର ମାସରେ ତେର ପର୍ବ, କିନ୍ତୁ ସାଧାରଣତଃ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ତେର ନୁହେଁ ବରଂ ତିରିଶ କି ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ପର୍ବ ଆମେ ପାଳନ କରିଥାଉ ଏବଂ ସେ

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Gaintha Pitha - ଗଇଁଠା ପିଠା
ଆମ ରୋଷେଇ
ସଂଗ୍ରାମ କେଶରୀ ସେନାପତି

ଗଇଁଠା ପିଠା

ଆମେ ଓଡ଼ିଆ ୧୨ ମାସରେ ୧୩ ଯାତ ପାଳନ କରିଥାଉ… ଆମର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସହ ଆମର ଖାଦ୍ୟ ପେୟ ଆଉ ପିଠାପଣାର ସମ୍ବନ୍ଧ ଭାରି ନିବିଡ଼ । ଯେମିତି ପ୍ରଥମାଷ୍ଟମୀ ଆସିଲେ ଆମେ ଏଣ୍ଡୁରୀପିଠା

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
Baigana Besara
ଆମ ରୋଷେଇ
ସଂଗ୍ରାମ କେଶରୀ ସେନାପତି

ବାଇଗଣ ବେସର

ବେସର ହେଉଛି ଏକ ପାରମ୍ପାରିକ ଓଡ଼ିଆ ଖାଦ୍ୟ । ବେସର ମୁଖ୍ୟତଃ ସୋରିଷ, ଜିରା, ପାନମଧୁରୀ, ନଡ଼ିଆ ଆଦି ମିଶାଇ ବଟାଯାଏ । ଆଉ କେବେକେବେ ଖାଲି ସୋରିଷ, ରସୁଣ, ଜିରାକୁ ମିଶାଇ ମଧ୍ୟ

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
odisha-rosei-chaula-khiri
ଆମ ରୋଷେଇ
ଜୁଲି ସାମନ୍ତରାୟ

ଚାଉଳ କ୍ଷୀରି

ଓଡ଼ିଆ ସଂସ୍କୃତିରେ ବାର ମାସରେ ତେର ପର୍ବ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଆଗକୁ ଆସୁଛି ଗଣେଶ ପୂଜା ଓ ନୂଆଖାଇ; ପର୍ବ ପାଳନର ସୁଯୋଗ ନେଇ ଘରେ ଥାଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ ଅତି ସହଜରେ

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »
raja-poda-pitha
ଆମ ରୋଷେଇ
ସୀତୟା ଭୋଇ

ରଜ ପୋଡ଼ ପିଠା

ପୁରୁଷ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ସମାଜରେ ନାରୀର ନାରୀତ୍ୱକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏକ ସଂସ୍କୃତିର ମହାନତାର ମ।ପଦଣ୍ଡ । ଓଡ଼ିଶାର ଗଣପର୍ବ ରଜ ନାରୀତ୍ୱର ଏକ ଅବର୍ଣ୍ଣନୀୟ ଉତ୍ସବ । ଏହି ପର୍ବରେ ଖୁବ ସଜସଜ୍ଜାରେ ନାରୀ

ଅଧିକ ପଢ଼ନ୍ତୁ »