ଗଇଁଠା ପିଠା

Gaintha Pitha - ଗଇଁଠା ପିଠା

ଆମେ ଓଡ଼ିଆ ୧୨ ମାସରେ ୧୩ ଯାତ ପାଳନ କରିଥାଉ… ଆମର ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ସହ ଆମର ଖାଦ୍ୟ ପେୟ ଆଉ ପିଠାପଣାର ସମ୍ବନ୍ଧ ଭାରି ନିବିଡ଼ । ଯେମିତି ପ୍ରଥମାଷ୍ଟମୀ ଆସିଲେ ଆମେ ଏଣ୍ଡୁରୀପିଠା କରିବାକୁ ଭୁଲିନଥାଏ, ରଜ ଆସିଲେ ପୋଡ଼ପିଠା, ସେମିତି ଦୀପାବଳି ସମୟରେ ବଡ଼ବଡ଼ିଆଙ୍କୁ ପଇଁଆ କାଠି ଜାଳି ଡାକିବା ସମୟରେ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଗଇଁଠା ପିଠାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ । ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଦେଖିବେ, ଶିଖିବା ଆମେ କେମିତି ଆମ ଘରେ ଗଇଁଠା ପିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁ ।

ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଉପାଦନ:

Gaintha Pitha - ଗଇଁଠା ପିଠା

୧. ଅରୁଆ ଚାଉଳ
୨. ନଡ଼ିଆ କୋରା
୩. କ୍ଷୀର
୪. ବାଦାମ
୫. କାଜୁ
୬. ଚିନି
୭. ଲୁଣ
୮. ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ପତ୍ର

ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ:

  • ପ୍ରଥମେ ଅରୁଆ ଚାଉଳରୁ ଚୂନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଦିଅନ୍ତୁ । ଚୂନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ଚାଉଳକୁ ବେଶୀ ସମୟ ନ ବତୁରେଇ ଅଳ୍ପ ସମୟ ବତୁରେଇଲେ ଭଲ ।
  • ଏବେ ଚୂନାରୁ ଖଳି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କଢ଼େଇରେ କିଛି ପାଣି ନେଇ ଗରମ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଥିରେ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁସାରେ ଲୁଣ ଓ ଚିନି ମିଶାନ୍ତୁ ।
  • ପାଣି ଫୁଟିଲାପରେ ଧୀମା ଆଞ୍ଚରେ ଚାଉଳ ଚୂନାକୁ ପକେଇ ଘାଣ୍ଟନ୍ତୁ, ଲଗାତାର ଘାଣ୍ଟୁଥିବେ ନହେଲେ ଲାଗିଯାଇପାରେ । ଏବେ ଖଳି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଇଗଲା ।
  • ଖଳିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଚକୁଟି ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୋଲ୍‌ଗୋଲ୍ ଗୁଲା କରିଦିଅନ୍ତୁ ।
  • ଏହାପରେ ଏକ କଢ଼େଇରେ ଆଉ କିଛି ପାଣି ଗରମ କରନ୍ତୁ, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୁଣ ଓ ଚିନି ମିଶାନ୍ତୁ ।
  • ଏଥର ପାଣିଫୁଟିଲେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଗୁଲାକୁ ସେଇଥିରେ ପକେଇଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏବେ ଘାଣ୍ଟିଲା ସମୟରେ ଟିକେ ଅଧିକ ଯତ୍ନଶୀଳ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ନହେଲେ ଭାଙ୍ଗିଯାଇପାରେ ।
  • ସିଝିଆସିଲେ ସେଥିରେ କୋରା ନଡ଼ିଆ, କ୍ଷୀର, ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥାଏ ଆଉ କିଛି ଚିନି, ବାଦାମ, କାଜୁ ଆଦି ପକାନ୍ତୁ । ଭଲ ବାସ୍ନା ପାଇଁ ସେଥିରେ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ପତ୍ର ପକାଇପାରିବେ ।
  • ଧୀମା ଆଞ୍ଚରେ କିଛି ସମୟ ଫୁଟାନ୍ତୁ ।

ଏବେ ଆମ ଗଇଁଠା ପିଠା ଖାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡା କରି ଖାଇଲେ ଅଧିକ ସ୍ୱାଦ ଲାଗିଥାଏ । ଯେତେ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ହେବେ, ସେତେ ଅଧିକ ଭଲ ଲାଗିବ । ଗଇଁଠା ପିଠା ମୁଖ୍ୟତଃ ବଉଳ ଅମାବାସ୍ୟା ସମୟରେ ଭୋଗ ଲାଗିକରାଯାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଦୀପାବଳିରେ ମଧ୍ୟ କରାଯାଏ ।

ସଂଗ୍ରାମ କେଶରୀ ସେନାପତି

Comments

comments

ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସେୟାର କରନ୍ତୁ...